Това сме ние

История

Началото на Варненския зоопарк е поставено на 30.04.1961 г. Основното строителство е в периода 1958-1961 г., проектант на по-голямата част от клетките е архитект Бистра Маркова, други са дело на архитект К. Каракашев. Голяма е и заслугата на тогавашния кмет на града Николай Бояджиев.

Зоопарк Варна се намира в сърцето на Морската градина, в съседство с Делфинариума и Природо-научния музей. Първите заселници на зоопаркa са мечокът Максим, подарен от моряците на ескадрен миноносец „Г. Димитров” през 1956 г. и благородният елен Лонгоз. До построяване на мечкарника Максим е бил вързан с верига за едно дърво. В мечкарника е заселен през 1958 г. Езерата са населени с розови пеликани. До 1973-74 г. са получени животни от зоологическата градина в София и от зоопаркове в чужбина – кенгуру, лами, пантера, пингвин, лебеди от Берлин и др. През 1994 г. в зоологическата градина има около 50 вида животни, като най-възрастните са камилата Мартин (24 г.) и мечките Мартин и Марга, родени през 1972 г.

Зоопаркът официално е открит през 1961 г. и за кратко време се превръща в любимо място на деца и възрастни.

Зоопарк Варна предлага на своите посетители жива експозиция на сегменти от животинския свят, представена от видове птици, хищници, тревопасни, примати и водоплаващи. Общинско предприятие „Зоокът” е създадено през 1998 г. с решение на Общински съвет Варна. През 2007 г. по предложение на Управителя на предприятието, Кмета на Община Варна и Заповед на Министерството на околната среда и водите, Общински съвет Варна взима решение да преобразува съществуващото Общинско предприятие „Зоокът” в Общинско предприятие „Зоопарк-Спасителен център”.

Общинско предприятие “Зоопарк – Спасителен център” стопанисва площ от 23 декара. Разполага с експонати от 60 вида, представени с над 400 броя животни. Ежегодно зоопаркът се посещава от над 150 хиляди варненци и гости на града.

От 2007 г. зоопаркът изпълнява ролята на спасителен център. Със съдействието на РИОСВ – гр. Варна са спасени излекувани и върнати в природата много защитени видове птици.

Мисия Зоопарк

Зоопарк Варна е едно от най-посещаваните места не само от варненци, но и от туристи и гости на града. Редовни посетители са както родители с техните деца, така и младежи, които искат да прекарат приятен следобед сред животните и спокойната среда.

Зоопаркът има голямо социално значение за нашия град и е предназначен да изпълнява основни цели като:

Основна цел е Зоопарк Варна да стане по-привлекателен с нови видове животни и материална база.

Всеки, който желае да помогне на зоопарк Варна да се превърне в приятен за живот на обитателите и интересен за посетителите, може да се присъедини към нашата „Мисия зоопарк“, като осинови животно, направи дарение в натура или чрез банков превод с произволна сума към ЦКБ.

Спасителен център

Ние смятаме, че втори шанс е нещо, което всеки заслужава. Затова Спасителният център на Зоопарк Варна работи неуморно за спасението на всяко попаднало при нас диво животно.

Всички излекувани и успешно рехабилитирани биват освободени обратно в естествените си хабитати, а на онези с трайни увреждания се радваме да предложим кътче спокойствие в нашия зоопарк.