ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА
 СЕКТОР ПТИЦИ

Най – голямото видово разнообразие е в сектора на птиците. Зоопаркът разполага с много добра база за водоплаващи птици – три езера, където птиците са на свобода сред богата растителност. Първата среща на посетителите е с очарователните розови пеликани, които на територията на България са изключително рядък вид, включен в Червената книга. Пеликанът е силен, разпознаваем символ, от който идва вдъхновението за логото на зоопарка. Розовите пеликани добре съжителстват с двойка пойни лебеди, които също са защитен вид. Целогодишно тук живеят още различни видове патици и гъски, сред които ще срещнете красивите мандаринки, каролинки и червеният ангъч, известен като „стражевото куче „ сред птиците.

В подсектора на кокошевите птици може да се видят грациозните фазани с дългите им опашки – златен,сребърен, кралски. Кралският фазан има най – дългата естествена опашка между всички видове птици. Името му произлиза от британския биолог John Reeves. Тук посетителите могат да се насладят на великолепието на обикновения, чернокрилия и белия паун, особено, когато са разперили впечатляващите ветрилообразни опашки.

Най – шумни и пъстри обитатели на сектора са папагалите. Гордост на зооколекцията е жълтокачулат какаду, който притежава завиден чар и привлекателност. Компания му правят качулатите кресливци – корелите, пъстри розели, малки александри и разбира се – бъбривите вълнисти папагали.

На хубаво местообитание се радват бодро потракващите с клюн щъркели. В зоопарка се отглеждат бял и черен щъркел, които в Червената книга на България са определени като „уязвими видове“. Някои от белите щъркели са били пациенти на Спасителен Център „Зелени Балкани“ и са преминали курс на лечение, но са с трайни увреждания. Над нашата страна преминава най – големият миграционен поток на белите щъркели към Африка и обратно. През 2015 г. се реализира VII – то международно преброяване на белия щъркел, което показа повече щъркелови гнезда.

Хищните птици обитават волиера в централната част на зоопарка Сред тях са уязвимите за България видове – скален орел и белоопашат мишелов. До тях живее двойка бухали, които са представители на нощните грабливи птици.

Гризачите са обособени като подсектор, в който се отглеждат нутрии, морски свинчета и зайци.


СЕКТОР ТРЕВОПАСНИ

Този сектор включва животни, които се хранят само с растителност, те имат специални приспособления за стриване и сдъвкване на храната. Елените, сърните, муфлоните, понитата и магаретата, които се отглеждат в зоопарка са характерни за нашата фауна. Тук може да видите лами, които в диво състояние се срещат само в Южна Америка. Те са непретенциозни към храната и с удоволствие похапват моркови, цвекло и други зеленчуци. Ламите са с кротък и приятен нрав.

Необичайни за нашия животински свят са двугърбите камили – Ева и Леми, които пристигнаха в зоопарка през декември 2015 г. от Словакия. Те харесаха новия си дом и спокойно живеят в него.

Част от сектора представлява смесена композиция, където съжителстват кози и мини прасенца. Декоративните прасета – джуджета са селекционирани през 50 – те години на ХХ век в САЩ и Германия. Те никога не достигат килограмите на прасетата, които се отглеждат като селскостопански животни.

 

СЕКТОР ХИЩНИЦИ

Посещавайки зоопарка, имате възможност да се запознаете с нашите хищни животни отблизо. Ще забележите мощта и красотата на най – големият представител на семейството на котките – сибирският тигър. Неговите ивици му помагат да се слее с високите треви, където дебне плячката си. Шарките при тигрите са подобни на човешките отпечатъци и няма два тигъра с един и същ модел на ивиците.

Тигърът Геро пристига от зоологическа градина София през 1999 г. От началото на 2014 г. той вече не живее сам, а в компанията на тигрицата Мирали, която е родена във Великобритания. Като същинска котка, тя е много грациозна и игрива.

Лъвът се нарежда като втората по големина котка след тигъра, обитаваща днес Земята. В зоопарка царят на животните – лъвът Симба е глава на семейство – партньорката му Косара го дари с три лъвчета през 2014 г. Докато бяха бебета всеотдайната майка се грижи за тях сама. След като бебетата станаха на 1 година, всички бяха събрани заедно и сега се радват на истинска семейна идилия.

Между тигрите и лъвовете са настанени лисиците и вълците, които са представители на по –дребните хищници. През 2015 г. двойката вълци се сдоби с поколение от 4 малки, които се радват на добро здраве и апетит.

Най – възрастното животно в зоопарка живее в сектора на хищниците и е на 27 г. Това е мечката Свобода, която е доста своенравна. Родена е в ловно стопанство Кормисош. Кафявата мечка в България е защитено животно.

Местообитанията на месоядните животни са строени преди много години и се нуждаят от цялостна реконструкция, аранжиране и декориране, за да отговорят на изискванията за един съвременен зоопарк. Разработва се проект за преустройство на целия сектор. Стремежът е да се разшири пространството и условията за живот да са по – близки до природата. Предвижда се напълно нов тип пространствени отделения, които не са от клетъчен тип.

Едни от най – интересните животни в зоопарка са дългоносите мечета, Екзотичното семейство на коатите може да се похвали с две поколения бебета от 2013 г. насам. През 2015 г. за тези животни бе изградено ново местообитание благодарение на парични дарения от осиновители и труда на работниците в зоопарка.


СЕКТОР ПРИМАТИ

Зоопаркът е дом на 8 коткоподобни маймуни, които се наричат гвенони или морски котки. В семейството е изградена йерархия като водач е мъжкият екземпляр Кънчо, който е татко на две маймунчета – момченца и едно маймунче – момиченце. Той няма да се поколебае да дисциплинира останалите членове на стадото, ако е необходимо. При род морски котки удивително са съчетани безкрайно лекомислие и забавна сериозност. Те са хитри и капризни, сърдят се и хапят, играят, закачат се и лудуват. Лесно се адаптират към присъствието на хора. Гвеноните обичат топлината, така че ако искате да ги видите навън, трябва да изберете хубаво време за посещение. Когато е студено, те предпочитат да стоят вътре в къщата си. Приматите са най – активните участници от страна на животните  почти във всички празници и мероприятия, които се организират в зоологическата градина.