ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА

DSC042111На празника на град Варна – 15.08.2016 г., се роди маймунка от вида „Зелена морска котка“.

Майката Ани е родена 2008 г. и е подарена от граждани на зоопарка в гр. Варна. Таткото на новороденото е синът на маймуните Кънчо и Алекс, роден 2012 г. Освен майката, грижи за бебето маймунче полага и неговата леля. Малкото е здраво и жизнено и съвсем скоро ще е съвсем самостоятелно.

Интересни факти за Зелената морска котка (зелен гвенон;верветка)

  • Размери на тялото: Дължина глава-тяло: 46-66 см.
  • Размножаване: Полова зрялост – в дивата природа – на 5 г., в плен на 2 г.
  • Начин на живот: характерни звуци: ръмжене и джафкане;възгласи, изразяващи тревога и заплаха
  • Поведение: Живее в групи с повече от един мъжки
  • Храна: Плодове, листа, цветове, зърнести плодове, пшеница, насекоми, яйца, малки на птици от гнездата

Начин на живот:

Мъжката зелена морска котка обикновено е по-едра от женската. В групата на зелените морски котки, за разлика от другите видове маймуни, живеят повече мъжки. Те си съперничат за водещата позиция в стадото, но рангът на водач лесно може да бъде зает от друго животно, ако някои членове напуснат групата или към нея се присъединят нови, както и когато младите пораснат.

Размножаване:

Зелената морска котка придобива полова зрялост доста бавно. В природата тя се размножава най-рано на пет годишна възраст. Времето за достигане до полова зрялост може да бъде по-кратко или по-дълго в зависимост от изобилието на храна. Мъжките и женските стават полово зрели приблизително на една и съща възраст, при мъжкия обаче до размножаването минават още няколко години, докато си извоюва подходящо място в йерархията на групата.

Храна и начин на хранене:

Предпочитанията и не са свързани само с една единствена храна. Обича плодове и листа и всички видове зърнени култури, до които успее да се добере. Понякога се храни с насекоми, яйца, малките на птици и гризачи. Младото животно учи от майката да различава ядливите от неядливите части на храната и да я подготвя за консумация.

Малки тази година има и от преживните животни- муфлони, лопатари, камерунски кози.