ЗООПАРК ВАРНА

ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА

По традиция Баба Марта дойде зоопарка! Тя закичи всички наши любимци с ръчно направени бели и червени мартенички за здраве!

Екипът на Зоопарк-Варна  пожелава на всички наши приятели здраве и късмет! Бъдете бели и червени, весели и засмени!

Честита Баба Марта!

На 14 Февруари отбелязваме Деня на любовта!
Известно е, че при животните, както и при хората също има любов, ухажване, отдаденост и грижа в партньорството. Някои от тях са моногамни и отдадени на партньора си с години или до живот. Такива са мечките, вълците, лисиците, пингвините, лебедите, както и гургулиците, възпяти в стихове и песни и превърнали се в символ на преданост. А други живеят в по-големи групи/стада/ и мъжките индивиди притежават цял „харем“ от дами. Такива са маймуните, лъвовете, елените, конете, както и птиците-кокошки, фазани, пауни, патици. При наличието на конкуренция в размножителния период, мъжките индивиди се бият помежду си за „харема“ от женски. Тази битка е силно ритуализирана. И макар, гледана отстрани да изглежда агресивна, не може да се отрече, че движенията и сблъсъците на мъжкарите са много различни и красиви. Целта им е не само да привлекат вниманието на дамите, но и да покажат преимуществата си пред опонента и да го сплашат, за да го отстранят от съревнованието за сърцето на женската. И чак тогава започва периода на ухажване. Много красив е този период при пауните-наподобява ритуален танц. 
 

 

Зоопарк-Варна по традиция организира кампанията „Второ приложение на коледните и новогодишни дръвчета“

Свежите иглолистни дървета са предпочитана храна през зимните месеци от нашите животни и чудесно украшение за местообитанията на хищници маймуни и птици. Даренията на коледните и новогодишни дръвчета се приветстват и насърчават всяка година и се разглеждат като начин за минимизиране на отпадъците.

Всеки, който желае да дари коледно дръвче, може да го остави на касата на зоопарка всеки ден от 09.00 ч. до 16.30 ч.

 

Дядо Коледа и помощниците му – понито Виолет и джуджето Биби, зарадваха с лакомства и играчки животните в зоопарка. Маймуните от вида зелена морска котка получиха плодове и зеленчуци, животните от контактна зона – много моркови и ябълки, а лъвчетата – топка и плюшени играчки. За всички посетители имаше ръчно изработени късметчета за Новата година.

Целият екип на Зоопарк-Варна пожелава на всички весели празници и много здраве през Новата година!

Касата на зоопарка работи от 9.00 ч. до 16.30 ч. всеки ден.

Почивен ден – 1 януари.

Лъвчетата Симба и Косара вече са в новото си местообитание, след като приключи основния ремонт в зоопарка. Пространството е около 400 кв.м, със сух ров, скали с водопад и езеро. Средата на хищниците беше допълнително обогатена с големи дънери, озеленяване и платформа за почивка и наблюдение. Лъвчетата вече се чувстват много добре на новото място и активно изследват всяко кътче.

За първи път в Зоопарк-Варна, естествено се излюпиха две патенца от вида Мандаринка. При тези птици изграждането на гнездо в естествени условия става най-често в дървесни хралупи на няколко метра от земята. Когато малките се излюпят и тръгнат след майката, те директно скачат от гнездото и тупват невредими на земята. След това майка им ги отвежда до близък водоем, в който ги отглежда.

На 16.06.2021 г. със съдействието на ръководството на Природен парк  „Златни Пясъци“ успяхме да освободим Малък креслив орел и Обикновен осояд на територията на парка. Малкият креслив орел постъпи в Спасителният център на Зоопарк-Варна със съмнения на интоксикация с отрова, а осояда се беше блъснал в стъкло на хотел. След като бяха доведени при нас, двете птици прекараха двуседмичен курс на лечение и след като възстановиха своите сили, те бяха успешно освободени. Това са редки и потайни птици, и двете защитени от Закона за биологичното разнообразие, включени в Конвенцията по международна търговия със застрашени видове – CITES, както и в Червената книга на България.
Спасителният център на Зоопарк-Варна има за цел да помогне на пострадалите и изпаднали в беда диви животни. Когато приемем пациент, ние започваме да полагаме всекидневни грижи за него. Това, което ни кара да вървим напред, е желанието да видим това животно отново в природата, отново в естествената му среда. Освобождаването на вече здрави животни и възможността да ги видим отново в естествената им среда вдъхва смисъл в нашата работа.

За първи път в Зоопарк-Варна се раждат едновременно и бяло,  и черно лопатарчета! Бялото бебе е рожба на нашата двойка бели елени. От друга страна, черното бебе е рожба на родители с нормална окраска, но по-високите нива на меланин/черен пигмент/ в неговия организъм водят до появата на по-тъмната му окраска. Всички малки са в добро здраве и обичат да се крият из своето местообитание през деня.

 

Радваме се да Ви представим най-новите бебета в Зоопарк-Варна: първите патенца на зеленоглавата патица Кики! Когато навършат няколко часа, майката отвежда своето поколение до най-близкия водоем. Това пътешествие може да бъде най-опасния момент в живота на малките, тъй като веднъж достигнали водата, малките много ефикасно избягват неприятели, гмурвайки се бързо под повърхността.

Има неща, които не могат да се купят. Едно от тях е нашето детство – времето на весели игри, приказни вълшебства и шарени мечти!
Мили деца, бъдете окрилени от щастие, обичайте животните и природата, запазете своята любознателност и търсете винаги доброто!
И нека не забравяме, че в този строг и сериозен свят, детското е това, което внася цвят и пъстрота в нашето ежедневие!

Честит Първи Юни!