ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА
DSC025199

Розовият пеликан е под закрилата на Закона за защита на биоразнообразието и е включен в Червената книга на България. Най-често видът страда от безпокойство в местата за хранене, почивка и нощуване. Разрушаването и замърсяването на водоемите, както и незаконният отстрел по време на миграция и зимуване са другите фактори, които намаляват неговата численост.

DSC025188Продължителността на живота трае от няколко часа до няколкостотин години при отделните животни.

В идеални условия азиатският слон живее двадесет пъти повече време от обикновената горска мишка.DSC025200

 

Най – висока възраст при животните

Животно Възраст(години) Животно Възраст(години)
Сухоземна гигантска костенурка

152

Орангутан

59

Европейска змиорка

88

Щраус

59

Есетра

82

Двугърба камила

50

Азиатски слон

78

Златна рибка

41

Кондор

77

Лъв

29

Алигатор

66

Европейски таралеж

14

 

От таблицата се вижда максималната продължителност на живота при различните видове животни. Най-високите стойности се преразглеждат постоянно, тъй като се появяват нови резултати. Много рекорди свързани с възрастта, се отнасят за животни в плен и са само ориентировъчни за възрастта, която достигат в природата при идеални условия. В плен животните живеят по-дълго, тъй като са добре хранени и защитени от врагове. Средната възраст при животните, разбира се , изостава далеч от рекорда. Смъртността е най-голяма при малките. Много млади животни умират преди да достигнат полова зрялост. При животни, които я доживеят и се размножават, продължителността на живота е много по-висока. На тази възраст смъртността намалява и става постоянна: всяко година умират приблизително еднакъв брой развити животни.DSC025122

Какво влияе върху оцеляването?

Основна роля при продължителността на живота на всеки животински вид има късметът. Някои животни успяват да избягат от враговете си, избягват злополуките и остават здрави, на други не им се отдава. Възможностите за хранене също ограничават популацията и продължителността на живота.

Знаете ли, че …..

Една мъжка сейшелска гигантска костенурка живяла 152 години. През 1766 г. са я пренесли в мавританска гора, където за съжаление, случайно гръмнало оръдие и я убило.

 Продължителността на живота зависи от размера на мозъка и тялото на животните, както и от честотата на пулса им. DSC025144Малките активни животни по-бързо изразходват енергията си в сравнение с големите и тромави живи същества. Един ден от живота на земеровката съответства на петдесет дни от живота на слона.