ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА

img_264431_2044666_l

Лебедите са 7 вида и са най – едрите сред гъскоподобните птици. Освен снежно бели, лебедите могат да бъдат и черни. Такъв е Черният австрийски лебед. Произхода му е о. Тасмания – Австралия. Обявен е като рядък и защитен вид. Мъжкият е по-едър, но и двата пола са много красиви – с черно оперение, което подчертава свойственото за лебедите изящество и грациозност. Особена красота му придават ослепително белите махови пера. В предния край на човката също има бяла ивица. Те са уникални и много интересни. Търсят храна по дъното, потапяйки дългата си шия, над водната повърхност стърчи само опашката им. Освен подводни растения пасат и на сушата. До 2012 г. в зоопарк Варна са били отглеждани двойка черни лебеди, но март месец същата година са били откраднати и до този момент не са възстановени в колекцията.

Цената на двойка Черни лебеди е 1100 лв.

Основна цел е Зоопарк Варна да стане по-привлекателен с нови видове животни. Зоопаркът разполага с много добра база за водоплаващи птици – три езера, където птиците са на свобода сред богата растителност. Езерата на зоопарка се обитават от два Пойни лебеда. За разлика от Немия лебед, държи шията си изправена и е малко по-дребен.

Черните лебеди биха допринесли за видовото разнообразие в сектора на птиците и ще са много интересни за посетителите.

Всеки, който желае да помогне на зоопарк Варна да събере средства за закупуване на двойка Черни лебеди, може да го направи, чрез банков превод с произволна сума към ЦКБ:

ОП „Зоопарк-СЦ“

IBAN BG 64 CECB 9790 3124 1534 00

BIC CECBBGSF

При събиране на необходимата сума и закупуване на животните, ще могат да бъдат осиновени, чрез предоставяне на средства за месечната издръжка в размер на 50 лв., всеки. Осиновителите могат да станат кръстници и да изберат име на своя любимец, а при желание да поставят табела със своето име до местообитанието на животното. Осиновител може да бъде всяко физическо или юридическо лице. В знак на благодарност за грижите осиновителите ще получат специално създадена за случая грамота.

До момента са осиновени около 20 животни от зоопарка, като 6 са от бебетата на 2015 г., кампания „Осинови бебетата на зоопарк Варна“.