ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА

СИБИРСКИ ТИГЪР

  • Разред: Хищници
  • Семейство: Коткови

Сибирският (амурски) тигър е най-голямата и красива котка. За съжаление е рядкост в природата – в зоопарковете живеят повече сибирски тигри, отколкото на свобода.

Рядко срещаният сибирски тигър не живее в Сибир, а по поречието на реките Амур и Усури. Този край през по-голямата част от годината е покрит със сняг. Най-често мъжкият тигър споделя своя участък с две женски.

 

 

 

Разпространение

Живее в далекоизточните части на Русия, в областта около реките Амур и Усури, както и в Северен Китай.

Опазване на вида

Тигърът е застрашен от стесняване на неговото местообитание. Предполага се, че в дивата природа живеят около 300 екземпляра. Днес значително повече сибирски тигри живеят в плен., отколкото на свобода.

  • Размери на тялото: Дължина мъжки 2,7-3,8 м.
  • Височина при плешката: 105-110 см.
  • Телесна маса: 250-280 кг.
  • Размножаване: Полова зрялост на 3-5 г.
  • Размножителен период: цяла година, предимно ноември-април
  • Бременност: 95-112 дни
  • Потомство: най-много 7, обикновено 3-4 малки
  • Начин на живот: активен през нощта, мъжкият е единак
  • Хранене: благородни елени и петнисти елени, диви кози, диви прасета, лосове, рисове, мечки
  • Продължителност на живота: средно 15 г., на свобода до 26 г.

Сродни видове – и осемте подвида тигри са застрашени. Балтийският и яванският тигър са измрели.

Начин на живот

Амурският тигър живее на огромна територия от 3000 кв. м. Ако намери постоянни източници на храна, тигърът се задържа с години на едно място. Ако животните за плячка са малко, напада добитъка или домашните кучета. Мъжкият тигър живее поединично. Проявява търпение спрямо женските тигри, допуска други представители на рода – мъжки или женски – да преминават през жизненото му пространство.

Със страховитите си зъби сибирският тигър убива за миг плячката си.

Размножаване

Сибирският тигър няма установен период на размножаване, обикновено се чифтосва от ноември до април. Женската показва готовността си като маркира дърветата с урина и драскотини от нокти. Тъй като жизненото пространство на тигъра обикновено обхваща огромна площ, женската понякога сама си търси партньор.

Тигрицата е в състояние да зачене само в рамките на 3-7 дни. През това време двойката се чифтосва няколкократно. След това мъжкият напуска женската и си търси друга партньорка.

След около 95-112 дни в защитената бърлога се ражда потомство от 2-4 слепи малки. Майката кърми малките и почти не ги оставя сами. Очите на малките тигърчета се отварят след около две седмици, когато започват да растат и първите им зъби. Малките напускат скривалището си за пръв път на двумесечна възраст. Тогава майката им носи вече и месо, но продължава да ги кърми, докато станат на около 5-6 месеца. От този момент нататък тя взима малките със себе си на лов.

Ненавършили и 1 г., малките тигърчета тръгват на лов, усвоили от майка си най-важните техники за оцеляване. На 2 г. възраст те могат да повалят и убиват големи животни. На 3- 5 г. възраст напускат майка си и си търсят собствена жизнена територия.

Хранене и лов

Въпреки огромната си мощ и остър ум тигърът посвещава много време на лова, тъй като обикновено само всяко десето нападение е успешно.

Тигърът дебне жертвата си от 10-25 метра, след което с неочакван скок я напада и я хваща за врата, през това време задните му крака остават на земята. По-малките животни убива със захапване по врата, по-големите първо поваля, след което ги удушава, прегризвайки гърлото им. Ако тигърът не успее да улови плячката си, тигърът се оттегля с нея на защитено място, обикновено в близост до вода. Първо яде и пие, след това скрива остатъка и спи известно време. Като се събуди, се връща и изяжда остатъка. Преди това обаче прогонва всяко животно, което е кандидат за храната му.

Любимият тигър на варненци – Геро, живее в зоопарк Варна от 16 г. Едва на 6 месечна възраст губи лявата си лапа,когато лъвът в съседната клетка почти я откъсва. В момента тежи 200 кг., дължината му е 2,85 м. с опашката и е в добро здраве.

Знаете ли, че:

  • Според легендата, тигрите примамват елените при себе си, наподобявайки звуците им. Това обаче не е вярно. Тигрите случайно издават звуци, подобни на еленските.
  • Дневно тигърът има нужда от 8-10 кг. Месо, за да оцелее в студения климат. Когато е гладен тигърът може да изяде до 50 кг. месо. Най-едрият сибирски тигър бил тежък 384 кг.
  • Тигърът влачи убитата жертва, някои са с такова тегло, че за поместването им е необходима силата на петима мъже.

 

Снимките са предоставени от IMPACT PRESS GROUP – http://www.impactpressgroup.org

Календар на събитията
  1. Ден на пеликана

    4 октомври от 11:00 - 14:00
  2. Рожден ден на лъвчетата

    16 октомври от 11:00 - 12:00
  3. Хелоуин в зоопарка

    31 октомври от 11:00 - 12:00
  4. Дядо Коледа пристига в зоопарка

    22 декември от 11:00 - 12:00