ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА

Зелена морска котка

(зелен гвенон;верветка)

  • Разред: Примати
  • Семейство: Нисши тесноноси маймуни

Зелената морска котка живее и в откритата савана и в периферията на горите. Можем да я видим обикновено край вода, нощем спи в клоните на дървета и храсти, разположени до водата.

Местообитание на зелената морска котка

Разпространение

Среща се в савани, близко до вода и в периферните зони на горите почти в цяла Африка, от Сенегал до Сомалия и Южна Африка.

Опазване на вида

Зелената морска котка губи все повече местообитания поради разширяването на селското стопанство. Маймуните опустошават нивите и настройват срещу себе си селяните, които често губят търпение.

 

  • Размери на тялото: Дължина глава-тяло: 46-66 см.
  • Размножаване: Полова зрялост – в дивата природа – на 5 г., в плен на 2 г.
  • Начин на живот: характерни звуци: ръмжене и джафкане;възгласи, изразяващи тревога и заплаха
  • Поведение: Живее в групи с повече от един мъжки
  • Храна: Плодове, листа, цветове, зърнести плодове, пшеница, насекоми, яйца, малки на птици от гнездата

Начин на живот:

Мъжката зелена морска котка обикновено е по-едра от женската. В групата на зелените морски котки, за разлика от другите видове маймуни, живеят повече мъжки. Те си съперничат за водещата позиция в стадото, но рангът на водач лесно може да бъде зает от друго животно, ако някои членове напуснат групата или към нея се присъединят нови, както и когато младите пораснат.

С жлезите, разположени по лицето, зелените морски котки оставят характерни миризливи следи като търкат лицето или брадичката си по места, които по-късно други животни надушват. Вероятно по този начин отбелязват границите на територията си, чиято големина зависи от наличното количество храна. Ръцете на зелената морска котка са относително дълги в сравнение с останалите видове маймуни, с тях се придвижва със значителна скорост на земята . Въпреки това не е толкова пъргава като своя братовчед, червения гвенон , който бяга на дългите си крайници със скорост до 55 километра в час

Размножаване:

Зелената морска котка придобива полова зрялост доста бавно. В природата тя се размножава най-рано на пет годишна възраст. Времето за достигане до полова зрялост може да бъде по-кратко или по-дълго в зависимост от изобилието на храна. Мъжките и женските стават полово зрели приблизително на една и съща възраст, при мъжкия обаче до размножаването минават още няколко години, докато си извоюва подходящо място в йерархията на групата. След успешно раждане се ражда малко, покрито козина от глава до пети и с отворени очи. То веднага се закрепя на корема на майката, която в продължение на още един-два часа го придържа с ръка.

През първите седмици майката посвещава много време на своето малко, като го оближе, почиства, наблюдава и кърми. Малкото остава с нея до раждането на своето следващо братче или сестриче, тоест около една година.

Когато малкото започне да се храни с твърда храна, то суче по-рядко. В крайна сметка отбиването му настъпва, малко преди да се роди следващият наследник, като майката просто дръпва млечното зърно и отблъсква главата на малкото, ако иска да бозае.

Храна и начин на хранене:

Предпочитанията и не са свързани само с една единствена храна. Обича плодове и листа и всички видове зърнени култури, до които успее да се добере. Понякога се храни с насекоми, яйца, малките на птици и гризачи. Младото животно учи от майката да различава ядливите от неядливите части на храната и да я подготвя за консумация.

Знаете ли, че …..
Зелената морска котка е активна през деня. Рядко може да бъде видяна да пие вода, тъй като повечето течности си набавя от плодовете.
Знаете ли, че …..
Зелената морска котка обича сочни растения, не пренебрегва отгледани от хората плодове.
Знаете ли, че …..
Малката маймуна суче гърдата на майката, не само за да утоли глада си: по този начин тя се забавлява и успокоява.Маймуните участват в размножаването на растенията: те поглъщат цели семената на някои дървета, които често изхождат несмлени на място, където съществуват оптимални условия за тяхното покълване. По този начин се разнообразяват източниците на храна за много видове диви животни.

Снимките са предоставени от IMPACT PRESS GROUP – http://www.impactpressgroup.org

Календар на събитията
  1. Ден на пеликана

    4 октомври от 11:00 - 14:00
  2. Рожден ден на лъвчетата

    16 октомври от 11:00 - 12:00
  3. Хелоуин в зоопарка

    31 октомври от 11:00 - 12:00
  4. Дядо Коледа пристига в зоопарка

    22 декември от 11:00 - 12:00