ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА

DSC042544Камилите в зоопарк Варна имат нови съседи – семейство Кенгурови, Кени и Пени. Те са от вида ръждивоврато кенгуру или още познато като Валаби на Бенет.

Кенгуруто е разпространено в Австралия и на о-в Тасмания. Храни се в следобедните часове и по здрач предимно с трева, храсти и листа. В зоопаркови условия в менюто му са включени плодове, зеленчуци и гранули за гризачи. Бебето кенгуру се ражда много малко и трябва само да пропълзи и намери пътя до торбата на майка си, където остава около 280 дни. Кенгуруто се движи само напред и никога назад. Легендата разказва, че преди много време  европейски изследователи попитали местни аборигени в Австралия „Какво е това животно“? Те отговорили „Кенгуру“, което на техния език означавало „Не разбираме въпроса Ви“. Европейците обаче помислили, че това е името на животното и така то получило познатото ни днес име.

В дивата природа кенгуруто живее около 6 години, а в зоопарк или природен парк – до 20 години.

 

Календар на събитията